Ο Αμπντουλραχμάν Ελ Μπαχνασάουι, ο οποίος συνελήφθη τον Μάιο του 2016 στo Νιού Τζέρσι, ομολόγησε πέντε μήνες αργότερα πως συμμετείχε στον σχεδιασμό των επιθέσεων αυτών, που θα διαπράττονταν εξ ονόματος της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).
τρυφωνας σαμαρας με φουστανελα
νοστιμη γη τελευταιο επεισοδιο
Σκόπευε να πλήξει την Times Square και το νεοϋορκέζικο μετρό κατά τη διάρκεια του μήνα του ραμαζανιού (αρχές Ιουνίου-αρχές Ιουλίου 2016).
«Ο Ελ Μπαχνασάουι σκόπευε, όπως το έθεσε με τα δικά του λόγια, να "δημιουργήσει μια νέα 11η Σεπτεμβρίου". Χάρη (...) στις υπηρεσίες επιβολής του νόμου, εθνικές και διεθνείς, η συνωμοσία που απεργαζόταν απέτυχε», υπογράμμισε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μανχάταν, ο Τζέφρι Μπέρμαν, σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την απαγγελία της ποινής του εικοσάρη Καναδού.
Στις επαφές του με τον πράκτορα του FBI, ο οποίος παρίστανε τον τζιχαντιστή που ήθελε να συμμετάσχει στις επιθέσεις, ο Καναδός τόνιζε πως ήθελε να «σκοτώσει πολύ κόσμο» και να επιτεθεί ειδικά σε χώρους συναυλιών:
«Μπαίνουμε με τα όπλα στα χέρια, όπως έκαναν εκείνοι οι τύποι στο Παρίσι», είχε προτείνει, αναφερόμενος στην επίθεση στο Μπατακλάν τον Νοέμβριο του 2015, σύμφωνα με την εισαγγελία.
Πάντα κατά την ίδια πηγή, ο καναδός τζιχαντιστής είχε πάρει στα χέρια του «μια σειρά από υλικά που προορίζονταν για την κατασκευή μιας βόμβας».
Ο Αμπντουλραχμάν Ελ Μπαχνασάουι ομολόγησε την ενοχή του τον Οκτώβριο του 2016 σε επτά κατηγορίες, τρεις από τις οποίες επέσυραν ισόβια κάθειρξη.
Οι αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες δεν αποκάλυψαν ότι σχεδιάζονταν οι ματαιωθείσες επιθέσεις παρά τον Οκτώβριο του 2017, ελπίζουν ότι προσεχώς θα εκδοθούν δύο φερόμενοι ως επίδοξοι συνεργοί του Ελ Μπαχνασάουι: ένας Αμερικανός, συλληφθείς τον Σεπτέμβριο του 2016 στο Πακιστάν, ο Τάλχα Χαρούν, που σχεδίαζε να πάει στις ΗΠΑ την τελευταία στιγμή για να συμμετάσχει στις επιθέσεις· κι ένας Φιλιππινέζος, ο Ράσελ Σαλίκ, συλληφθείς στην πατρίδα του τον Απρίλιο του 2017, που κατηγορείται ότι έστειλε λεφτά για τη χρηματοδότηση της επιχείρησης.
Οι δύο άνδρες δίνουν μάχη να αποφύγουν την έκδοσή τους.
Κατά τη διάρκεια μιας ακροαματικής διαδικασίας τον Οκτώβριο του 2017 στις Φιλιππίνες ο Σαλίκ, 38 ετών, είχε υποστηρίξει πως οι λογαριασμοί του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης -- μέσω των οποίων, σύμφωνα με το FBI, είχε εκφράσει την υποστήριξή του προς το ΙΚ -- είχαν υποστεί πειρατεία.
Στο Πακιστάν, ο πατέρας του Τάλχα Χαρούν διαβεβαιώνει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του γιου του, μόλις 18 ετών το 2016, είναι «εντελώς κατασκευασμένες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου