Πέμπτη 13 Ιουνίου 2019

εικονες κλειστο λογω διακοπων

Όπως εξηγεί, το σκάνδαλο που έχει «σηκώσει στο πόδι» την ΕΕ και αφορά τα μολυσμένα αυγά με παρασιτοκτόνο fipronil που εντοπίστηκαν αρχικά στην Ολλανδία, «είναι ζήτημα που όλοι στην Ελλάδα παρακολουθούν στενά και τουλάχιστον έως στιγμής δεν υπάρχει ανησυχία».


εικονες κλειστο λογω διακοπων

στρατηγικες αναπτυξης

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ξεκίνησε, όταν πτηνοτροφικές μονάδες στην Ολλανδία κάλεσαν εταιρεία που εξειδικεύεται στην αντιμετώπιση της διάδοσης της κόκκινης ψείρας, ενός παράσιτου επικίνδυνου για τα πουλερικά, και η οποία χρησιμοποίησε fipronil στα προϊόντα της. Η ουσία αυτή, που χρησιμοποιείται σε κτηνιατρικά προϊόντα κατά των ψύλλων, των ακάρεων, των τσιμπουριών, απαγορεύεται να χρησιμοποιείται σε ζώα που προορίζονται για την διατροφική αλυσίδα, όπως τα κοτόπουλα.


Υπογραμμίζεται ότι σε μεγάλες ποσότητες, το συγκεκριμένο παρασιτοκτόνο θεωρείται «μέτρια τοξικό» για τον άνθρωπο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Είναι επικίνδυνο για τα νεφρά, το ήπαρ και τον θυροειδή. Τονίζεται ότι μολυσμένα αυγά εντοπίστηκαν σε Γερμανία, Ισπανία και μόλις πρόσφατα σε Ιταλία, χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες του προϊόντος από την Ολλανδία.


Σε καλό δρόμο η επέκταση του συστήματος «Άρτεμις» στην αυγοπαραγωγή


«Υπάρχει κινητικότητα και εκτιμώ ότι δεν είμαστε πλέον πολύ μακριά από την επέκταση του συστήματος “Αρτεμις” στην ελληνική αυγοπαραγωγή» απάντησε σε σχετικό ερώτημα ο κ. Λιάρος, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «φαίνεται επιτέλους το νερό να μπαίνει στο αυλάκι». Υπενθυμίζεται ότι το προαναφερόμενο σύστημα ισχύει για το κρέας και το γάλα.


Πάντως, η αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου συστήματος θα φανεί - σύμφωνα με τον ίδιο - κατά την εφαρμογή του για τουλάχιστον έναν χρόνο και στη συνέχεια «οι Έλληνες αυγοπαραγωγοί θα είναι σε θέση να αποφασίσουν αν χρειάζεται επικουρικά η λήψη επιπλέον μέτρων για να μπει φρένο στις ελληνοποιήσεις παράνομα εισαγόμενων αυγών, φαινόμενο που πέραν των οικονομικών επιπτώσεων για τον κλάδο συνιστά και εξαπάτηση των καταναλωτών».


Οι πιο... αισιόδοξοι, μιλούν για ποσοστό 10% παρανόμως κυκλοφορούντων αυγών στην αγορά. Άλλοι κάνουν λόγο για 30% και πλέον. Ο κ. Λιάρος τονίζει πως δεν μπορεί να υιοθετήσει καμία από τις δύο εκτιμήσεις, αλλά σημειώνει πως «ακόμα και ένα αυγό να μπαίνει στη χώρα παράνομα και να βαφτίζεται ελληνικό, παραπλανώντας τον Έλληνα καταναλωτή, πρέπει να υπάρχει δυναμική αντίδραση».



Προσθέτει: «Την τελευταία 5ετία το ζωικό κεφάλαιο του κλάδου εκτιμάται ότι μειώθηκε σε ποσοστό άνω του 35%. Σε απόλυτο αριθμό υπολογίζεται λίγο περισσότερα από 3 εκατ. πτηνά αυγοπαραγωγής».




κρεατινες ογκου παρενεργειες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου