Ο υπουργός επισήμανε ότι η σχετική συζήτηση άρχισε αυτή την εβδομάδα και περιγράφοντας το στόχο του υπουργείου υπογράμμισε πως αυτός είναι «η Γ΄ Λυκείου να ξαναγίνει μια Γ΄ Λυκείου και να μην έχουμε σχολεία χωρίς την Γ΄ Λυκείου, όπως είναι η σημερινή κατάσταση». Παράλληλα ανέφερε ότι «αυτή η τάξη πρέπει να είναι μια προπαρασκευαστική τάξη και να έχουμε και ένα διαφορετικό τρόπο εισαγωγής στα πανεπιστήμια».
αγαπητη μου γειτονες
Ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε ότι η παρούσα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συγκυρία διότι διεξάγεται διάλογος με όλα τα πανεπιστήμια για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης. «Είναι μια συζήτηση που δεν έχει γίνει για 30 χρόνια και με πολύ ενδιαφέροντα αποτελέσματα» είπε και προσέθεσε: «Πολλοί παρεξηγούν τη συζήτηση αυτή ως μια συζήτηση που γίνεται αποκλειστικά και μόνο για τη συνέργεια ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Δεν είναι αυτό. Αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι της συζήτησης. Είναι μια συζήτηση για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσής μας. Προφανώς ένα τμήμα της είναι οι συνέργειες ανάμεσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ αλλά είναι και η δημιουργία εντελώς νέων τμημάτων, είναι η δημιουργία των διετών προγραμμάτων σπουδών όπου θα παρέχονται πτυχία επαγγελματικού προσανατολισμού ευρωπαϊκών προσόντων. Είναι, επίσης, μια συζήτηση για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων των αγροδιατροφικών πάρκων, των τεχνολογικών πάρκων. Άρα οδεύουμε σε μια νέα αρχιτεκτονική των πανεπιστημίων».
Επιπλέον ο υπουργός σημείωσε ότι έχει ήδη προχωρήσει η νομοθέτηση αυτής της νέας αρχιτεκτονικής για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και κατατίθεται τις ερχόμενες μέρες το νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Γεωπονικό. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι η συνεννόηση του υπουργείου με τα πανεπιστήμια είναι εξαιρετική, ότι η αύξηση της χρηματοδότησης ήταν γενναία και ότι διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες που πέρσι τέτοια εποχή έλεγαν ότι ο νόμος θα οδηγήσει στην καταστροφή των μεταπτυχιακών.
«Έχουν αυξηθεί τα δωρεάν προγράμματα, φοιτητές μέχρι 30% μπορούν να μπουν χωρίς δίδακτρα στα υπάρχοντα, παρόλα αυτά έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας. Η δουλειά πρέπει να έχει σχέση με την ποιότητα και το περιεχόμενο και αυτή είναι μια συζήτηση που γίνεται με πολύ μεγάλη δυσκολία κυρίως γιατί υπάρχουν η αδράνεια του παρελθόντος και λίγες θέσεις για τους νέους επιστήμονες. Αυτός πρέπει να είναι ο νέος μας στόχος, να αυξηθούν οι μόνιμες θέσεις» προσέθεσε.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, τόνισε ότι το πρόγραμμα που διαχειρίζεται η Γενική Γραμματεία Ερευνάς και Καινοτομίας, το «ερευνώ, δημιουργώ, καινοτομώ» ουσιαστικά οδηγεί σε τελικά προϊόντα. «Αφού οι χρηματοδοτήσεις στην έρευνα στη χώρα έχουν αυξηθεί, έχουμε ένα καθήκον να δείξουμε στην κοινωνία με ένα τρόπο ορατό, εύληπτο, απτό, τι μπορεί να κάνει η έρευνα» είπε χαρακτηριστικά. Για το ΑΠΘ σχολίασε ότι πρωτοστατεί σε δύο τομείς, ο ένας έχει να κάνει με την ιατρική ακριβείας με εφαρμογές στην ογκολογία και ο δεύτερος, ο τομέας της αγροδιατροφής στον οποίο, το ΑΠΘ συντονίζει μια μεγάλη δράση με τον τίτλο οι δρόμοι της ελιάς.
φωτισμος στον κηπο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου