Αρχικά ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο Κοινοβούλιο της χώρας του ανέφερε πως αν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει ή αποσύρει τη συμμετοχή του από το ελληνικό πρόγραμμα η ολλανδική στήριξη θα τερματιστεί. Λίγες ώρες μετά η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε τη θέση του Ταμείου πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απολύτως αναγκαίες στην Ελλάδα και πως η χώρα πρέπει να διευρύνει τη φορολογική της βάση και να βελτιώσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού της συστήματος. Ακολούθησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος ξεκαθάρισε πως εάν η Ελλάδα δεν δρομολογήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, δεν θα μπορέσει να μείνει στην ευρωζώνη. Μάλιστα, ο ίδιος έθεσε το δίλημμα με τη μορφή «μεταρρυθμίσεις ή Grexit» και επανέφερε με έμμεσο τρόπο την πρόταση η Ελλάδα να εξέλθει από το ευρώ και να λάβει ελάφρυνση χρέους.
τραγουδια για τους αριθμους
Σημειώνεται πως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου είχε προτρέψει τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να εμπλέκονται ενεργά σε «εποικοδομητικές» συζητήσεις για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, με σκοπό την γρήγορη επιστροφή των κλιμακίων στην Αθήνα και την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν συντομότερα.
Δυο εβδομάδες μετά από το Eurogroup όλα τα συστατικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλείσιμο της αξιολόγησης είναι σε εκκρεμότητα. Οι συζητήσεις απέχουν από το να χαρακτηριστούν παραγωγικές, αφενός διότι οι ελληνικές υποχωρήσεις δεν θεωρούνται αρκετές (π. χ. μείωση του αφορολόγητου στις 7.700 ευρώ), αφετέρου διότι το ΔΝΤ ζητά πρόσθετα μέτρα από όλες τις πλευρές - αναθεωρώντας ακόμη και την κοινή στάση που είχε στο τελευταίο Eurogroup με τους λοιπούς θεσμούς-. Στο μοτίβο αυτό οι Ευρωπαίοι κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για την ελάφρυνση του χρέους, κάτι που το ΔΝΤ ζητά επίμονα.
Οι αποκλίσεις αυτές καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη τη δημιουργία του πλαισίου εκείνου που θα επέτρεπε την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, κάτι που αναμένεται να διαπιστωθεί και στο σημερινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο Παναγιώτης Νικολαιδης, σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.
Το μήνυμα του EWG θα είναι πως η Ελλάδα δεν έχει πλέον χρόνο για χάσιμο και η μόνη διέξοδος είναι μια συμφωνία ως τις 20 Φεβρουαρίου που θα υλοποιηθεί πριν τις 15 Μαρτίου και τις Ολλανδικές εκλογές.
Για να υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί την προκαταβολική θέσπιση μέτρων για μετά το 2018 ανεξαρτήτως των αποφάσεων για την ελάφρυνση του χρέους. Αυτός ο επώδυνος πολιτικός συμβιβασμός που ζυγίζει το τελευταίο διάστημα η Αθήνα περιλαμβάνει τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση της έκπτωσης φόρου - δηλαδή «κούρεμα» του αφορολογήτου ορίου -, μεταρρυθμίσεις στο σύστημα συντάξεων, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του, μέτρα για την άμεση μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων , απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.
Ωστόσο, το ΔΝΤ τις προηγούμενες ημέρες ξεκαθάρισε εμφατικά πως ακόμη και με πλήρη εφαρμογή των πολιτικών αυτών, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αναπτυχθεί λόγω του χρέους της και πως οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους για να τεθεί αυτό σε βιώσιμη πτωτική πορεία. Ωστόσο, μέλλει να καταδειχθεί το εάν στο σημερινό EuroWorking Group στις Βρυξέλλες θα τεθεί εκτός από το θέμα των προκαταβολικών μέτρων και το θέμα της μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης του χρέους.
κοριτσι φιλαει κοριτσι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου