Η τραγωδία στο Μάτι ακύρωσε τις όποιες σκέψεις για πανηγυρικές εκδηλώσεις, όμως θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα στείλει, με κάποιον τρόπο, εκείνη την ημέρα το δικό του μήνυμα για το τέλος των μνημονίων. Η 21η Αυγούστου άλλωστε, σηματοδοτεί για το κυβερνητικό επιτελείο την πρώτη ημέρα αντεπίθεσης, μέχρι τις εθνικές εκλογές και για αυτό ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις σχετικά με τον τρόπο που θα επικοινωνήσει το νέο κυβερνητικό αφήγημα. Το βέβαιο είναι ότι όποιος τρόπος και να επιλεχθεί αυτό θα γίνει σε χαμηλούς τόνους αφού σε καμία περίπτωση ο πρωθυπουργός δεν θέλει να δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας, ένα μήνα μετά την μεγάλη εθνική τραγωδία.
κριτηριο αξιολογησης ιστοριας γ δημοτικου θησεας
το ρημα φτανω στην παθητικη φωνη
Παράλληλα, το κυβερνητικό επιτελείο έχει επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου στις 8-9 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός να μπορεί να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες οι οποίες να σηματοδοτούν τους βαθμούς ελευθερίας που θα έχει πλέον η ελληνική κυβέρνηση ως προς την άσκηση της οικονομικής της πολιτικής.
Τα πέντε «πρέπει» του ανασχηματισμού
Πριν από την ΔΕΘ, ο πρωθυπουργικός σχεδιασμός περιλαμβάνει ανασχηματισμό, ο οποίος τοποθετείται στις αρχές της τελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου. Η τραγωδία στο Μάτι ανατρέπει τους υπολογισμούς και δυσχεραίνει τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επιθυμεί ο τελευταίος ανασχηματισμός της κυβέρνησης να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
α) Να σηματοδοτείται η έξοδος από τα Μνημόνια και η δυνατότητα χάραξης αυτόνομης, σε μεγάλο βαθμό, πολιτικής: αυτό πρακτικά σημαίνει «αριστερή στροφή στο υπουργικό». Ο πρωθυπουργός αναμένεται να τοποθετήσει σε νευραλγικές θέσεις, ως προς την άσκηση πολιτικής στην καθημερινότητα, ανθρώπους απόλυτης προσωπικής και κομματικής εμπιστοσύνης. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να θεωρείται βέβαιη η υπουργοποίηση κομματικών στελεχών, κυρίως νεαρών σε ηλικία, χωρίς όμως να έχουν «κλείσει» ακόμα ονόματα. Πιθανώς επίσης να δούμε επιστροφή κάποιων όπως ο Νίκος Φίλης.
β) Απόδοσης ευθυνών και εξευμενισμού της κοινής γνώμης για την εθνική τραγωδία: Μετά τις πρώτες παραιτήσεις (Τόσκα, αρχηγών σωμάτων και επικεφαλής Πολιτικής Προστασίας) ο πρωθυπουργός επιθυμεί να στείλει το μήνυμα ότι οι ευθύνες θα επιμεριστούν όπου και όσο αναλογούν στον καθένα. Γι αυτό το λόγο δεν αποκλείεται το «μάρμαρο να πληρώσει» ο υπουργός υποδομών Χρ. Σπίρτζης αλλά και υπουργοί που εξέθεσαν με δηλώσεις τους τις πρώτες μέρες την κυβέρνηση. Εδώ το καμπανάκι «χτυπά» για τον Π. Κουρουμπλή. Παράλληλα, αν και αρχικά τέθηκε θέμα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο Πάνος Σκουρλέτης φαίνεται ότι θα παραμείνει στη θέση του καθώς εκτιμάται το ότι, σε αντίθεση με άλλους πρωτοκλασάτους, βγήκε μπροστά τις δύσκολες μέρες. Πάντως, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην στελέχωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με τον Δημήτρη Βίτσα να θεωρείται ο επικρατέστερος να αναλάβει τη θέση.
συνταξιοδοτηση γυναικων ικα με ανηλικο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου