αγια πελαγια κυθηρα εστιατορια
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών επιχειρηματολόγησε υπέρ των ψηφιακών νομισμάτων αναλύοντας την ανάγκη των καταναλωτών για ανωνυμία και την ανάγκη των θεσμών για αποτελεσματικότητα. «Το αν μια κεντρική τράπεζα πρέπει ή δεν πρέπει να προσφέρει μια ψηφιακή εναλλακτική στο ρευστό είναι πιο πιεστικό ερώτημα» σημειώνεται στην έκθεση και υποστηρίζεται πως όλες οι κεντρικές τράπεζες μπορεί στο τέλος να πρέπει να αποφασίσουν αν έχει νόημα να εκδώσουν ψηφιακά νομίσματα.
ποσο καλος ανθρωποσ ειμαι
Πάντως ερωτηθείς σήμερα για το θέμα από τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ έλαβε αποστάσεις.
«Τα ψηφιακά νομίσματα θα ανταγωνιστούν το φυσικό χρήμα μειώνοντας έτσι την αποτελεσματικότητα της παραδοσιακής νομισματικής μετάδοσης; Πώς θα επηρεάσει αυτό την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να επηρεάζουν την απασχόληση και τον πληθωρισμό;», ρώτησε η Κριστίν Λαγκάρντ.
«Το ψηφιακό νόμισμα σημαίνει πολλά διαφορετικά πράγματα για πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους! Δεν υπάρχει προς το παρόν σχεδιασμός για ψηφιακή στερλίνα», ξεκαθάρισε σχετικά.
Νωρίτερα κατά την εκφώνηση της ομιλίας του στο συνέδριο είχε αναφέρει πως οι κεντρικές τράπεζες αντιμετωπίζουν σήμερα τον αντίκτυπο του παγκοσμιοποιημένου πληθωρισμού και πως οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα πρέπει να εξετάσουν το κόστος των μεσαζόντων στο εμπόριο, καθώς οι μεταβολές στις τιμές εισαγωγής επηρεάζουν τον πληθωρισμό.
Ο ίδιος επισήμανε πως η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης οδήγησε σε χαμηλότερο πληθωρισμό και επιτόκια σε πολλές χώρες και πως η μεγαλύτερη εμπορική ενοποίηση βελτίωσε την προσφορά αγαθών, υπηρεσιών και εργασίας με χαμηλότερο κόστος, οδηγώντας χαμηλότερα τον πληθωρισμό.
Ο Βρετανός κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε πως αν και η πρόθεση του Brexit δεν ήταν να αποκλείσει τη Βρετανία από τον υπόλοιπο κόσμο, αυτό θα ήταν αρχικά τα αποτέλεσμα γιατί θα πληγούν οι εμπορικοί δεσμοί με την Ευρώπη.
Αυτό καθιστά το Brexit ένα παράδειγμα «από-παγκοσμιοποίησης» σημείωσε ο κ. Κάρνεϊ, το οποίο θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές για τους καταναλωτές και πιθανότατα υψηλότερα επιτόκια για την διατήρηση του πληθωρισμού υπό έλεγχο.
Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ συνέκρινε τα επακόλουθα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης με κάτι παρόμοιο με ένα παιχνίδι χόκεϊ ολυμπιακού επιπέδου. «Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε στη δεύτερη περίοδο», είπε και προσέθεσε πως η κρίση ξεπεράστηκε, η αποπληθωριστική σπείρα αποφεύχθηκε και μια παγκόσμια ανάκαμψη ευρείας βάσης βρίσκεται σε εξέλιξη.
«Αλλά το παιχνίδι δεν έχει τελειώσει ακόμα - τελικά, το χόκεϊ έχει τρεις περιόδους! Η ανάκαμψη πρέπει να εδραιωθεί περαιτέρω», προσέθεσε, λέγοντας πως τα αντισυμβατικά και έκτακτα μέτρα πολιτικής που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν έχουν ακόμη ξεπεραστεί.
Όπως είπε η Κριστίν Λαγκάρντ αντιμετωπίζουμε αβεβαιότητα σχετικά την οικονομική ανάκαμψη, αλλά και τον πληθωρισμό, καθώς ο πυρήνας του παραμένει εκπληκτικά υποτονικός. Ακόμη, είπε πως αβεβαιότητα υπάρχει σε σχέση με την επικράτηση εθνικών πολιτικών έναντι των διεθνών σχέσεων και έφερε ως παράδειγμα τις οικονομικές επιπτώσεις του Brexit. Ενώ τέλος εστίασε στην αβεβαιότητα ως προς τον αντίκτυπο της ραγδαίας τεχνολογικής αλλαγής σε τομείς όπως το fintech και τα νέα ηλεκτρονικά συστήματα πληρωμών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου